Да почиствате зъбният камък и плаката

ЗАЩО Е ВАЖНО РЕДОВНОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБНИЯ КАМЪК И ПЛАКА

 

ПРИ НЕРЕДОВНО ПОЧИСТВАНЕ НА ПЛАКАТА И ЗЪБНИЯ КАМЪК СЕ РАЗВИВАТ :

 

Пародонтални заболявания

Думата “пародонтален” означава около зъба.Здравите венечни тъкани обхващат като ръкавица зъба.Там където линията на венеца среща зъба се оформя лека V-образна бразда, наречена венечен джоб. При здравите зъби той е дълбок 3мм или по-малко.

Пародонталните заболявания са инфекции, които засягат тъканите, поддържащи зъба.

По принцип колкото е по-тежко възпалението, толкова е по-дълбок джоба и е по-голяма загубата на кост.

Уголемените джобове позволяват растежа на болестотворни бактерии и затрудняват ефективната орална хигиена. Ако плаката не се отстрани в ранен етап, венеца се „отлепя” от зъбите и се образува разстояние, известно като пародонтален джоб.
Оставени без лечение, пародонталните заболявания могат да доведат до загуба на зъби.

Възможно е да страдате от пародонтално заболяване без да го осъзнавате.Затова редовните профилактични прегледи при зъболекар са особено важни.

Някои алармиращи признаци са:

 • Лесно кървящи венци
 • Зачервени, подути или болезнени венци
 • Отдръпнати от зъбите венци
 • Упорит лош дъх
 • Гной между зъбите и венците
 • Подвижни или раздалечаващи се зъби
 • неприятно тръпнене и тъпи болки в определена област от съзъбието, може да има и оголване на корени, чувствителност на зъбите.

 

Първите признаци на това заболяване обаче могат да бъдат установени от стоматолога много по-рано с помощта на клинични диагностични методи и рентгенографски изследвания.

Ето защо е необходимо дори здравите пациенти да посещават стоматолог два пъти годишно. Редовните контролни прегледи на период, определен от лекуващият стоматолог и предприетите мерки за предотвратяване на появата и/или намаляване на скоростта на развитие на пародонталното заболяване дават възможност за запазване на повече зъби по-дълго време в устата.
 

Устната кухина съдържа огромен брой бактерии. Пародонталните заболявания започват, когато бактериите от плаката /лепкав безцветен филм, който постоянно се образува върху зъбите и повърхностите в устната кухина/, произвеждат токсини и ензими, които дразнят тъканите на венеца и предизвикват възпаление. То може да е безболезнено и да увреди прикрепването на венеца и подлежащата кост.

Има няколко фактора, които повишават риска да се развие пародонтално заболяване. Вие сте с повишен риск, ако:

 • Пушите
 • Имате системно заболяване – диабет, кръвни нарушения, ХИВ, СПИН, някои вродени заболявания
 • Приемате някои медикаменти – стероиди, антиепилептични лекарства, онкологични, антихипертензивни, противозачатъчни.
 • Имате лошо пасващи неснемаеми конструкции
 • Хормонален дисбаланс – пубертет, бременност, орални контрацептиви
 • Генетична предразположеност
 • Пародонтални заболявания могат да се предават от родители на деца и между партньори

 

Лечението е успешно само при сътрудничеството на пациента. По време на посещенията при стоматолог се оценява степента на възпалението и зависимостта му от натрупаната зъбна плака. Отстранява се плаката и зъбният камък (който е минерализирана плака) от повърхността на зъба (над- и подвенечно) и пациентът получава указания как да поддържа добра лична орална хигиена.

Добрата орална хигиена – четкането на зъбите 2 пъти на ден и употребата на конец, интердентална (междузъбна) четка или друго хигиенично средство за почистване на междузъбните пространства – помага за разрушаване на плаковия филм. Плаката, коята не се отстранява редовно, втвърдява във вид на твърди порьозни отлагания – зъбен камък. Той не е основната причина за пародонталните заболявания, но порите му задържат токсини и бактерии, които не могат да се отстранят дори при редовното четкане на зъбите. След образуването на зъбния камък, той може да бъде отстранен само чрез професионално почистване на зъбите в зъболекарски кабинет

 

 

Пациентите с пародонтални заболявания трябва да разберат, че тяхното заболяване следва да се контролира цял живот. Необходимо е тяхното явяване на контролни прегледи при стоматолог най-малко два пъти годишно, а в някои случай (в зависимост от заболяването) и по-често. Поддържането на ежедневно високо ниво на устна хигиена със средствата и методите, които техният стоматолог им е назначил е друго условие. Ако това не се спазва, рискът от рецидив и прогресия на заболяването е много голям.