0894 711 916 Запиши час
< Дентсмайл ООД

Страх от зъболекари

Публикувано на: 24/02/2020

Страх от зъболекари

В България хиляди души пропускат посещенията при стоматолога дори и в случаи на крайна необходимост. Над 90% от тези хора не ходят редовно на зъболекар просто, защото ги е страх.

Самият страх от зъболекари не е нещо срамно, дори напротив. Това е тема, която трябва да се разисква на дълго и нашироко, да се коментира непрекъснато, защото само по този начин ще може да се преодолее.

Тук ще разберете от какво се поражда страхът от посещението при зъболекаря, как този страх ви вреди  и как да постъпите за да го преодолеете успешно.

страх от зъболекари – Дентсмайл Варна
Страх от зъболекари – Варна

Страх от зъболекари или дентофобия – Какво я предизвиква?

Първо, важно е да разграничим, че всеки човек е нормално да се страхува умерено от предстоящо посещение при стоматолога и да се притеснява как ще протече прегледа и съответно самото лечение. Но ако страхът ви е толкова силен, че чак ви кара да избягвате посещенията при зъболекаря дори и при появата на проблем, тогава говорим за дентофобия (страх от зъболекари).

Ще се изненадате да разберете колко хора всъщност страдат от дентофобия. Ускорен пулс, учестено дишане, прилошаване, гадене и дори паник атаки са само част от симптомите, които може човек да изпита само при мисълта за посещение при зъболекар. Зад всичкият този страх се крие директна или индиректна причина.

Много хора се оплакват, че са били стресирани като деца от зъболекари. Дали от невнимателно, грубо и непрофесионално поведение от страна на лекаря или защото родителите им са ги отвели насила (да, и това се случва за жалост). Според психолозите последиците са доста травмиращи и остават като белег в психиката на децата, които дори и след като пораснат не спират да изпитват този панически страх от зъболекари.

Страхът при някои хора може да бъде индиректен. Това ще рече, че те просто са чували за лошите преживявания на роднини и приятели на зъболекарския стол и от там се поражда страх и у тях. Не са малко и хората, които се страхуват само като надушат т.нар. зъболекарска миризма или чуят зъболекарска машина.

Това, което трябва да знаете е, че дентофобията, ако не бъде преодоляна навреме може да доведе до редица по-сериозни увреждания. Хората, които ги е страх от зъболекари избягват на всяка цена посещенията, дори и в спешни случаи при поява на болки и оток. Те предпочитат да живеят с болката, отколкото да посетят кабинета на зъболекаря, колкото и странно да ви звучи.

Необходимо е да припомним, че колкото повече отлагате лечението на проблема в устната кухина, толкова по-сериозен, болезнен и труден за лечение ще става той. Ето защо е необходимо да се научите да преодолявате страха си от зъболекари възможно най-скоро.

Как да преодолеете страха си от зъболекари?

Дентофобията може да се преодолее по няколко начина. Първият от тях е като си изберете доверен стоматолог. Това не означава да посетите първият кабинет, който ви се изпречи пред очите, а да се доверите на стоматолог, който е известен с внимателното си отношение към пациентите. Ние ви съветваме първият път да отидете само за преглед. Опознайте зъболекаря, отношението му, не е лошо да му споделите, че ви е страх. Това не е срамно, дори напротив ще даде ясна представа на човека как правилно да подходи във вашият случай. Много от денталните клиники днес работят заедно със специалисти-психолози, чиято задача е да помогнат на пациентите да преодолеят своят страх от зъболекаря.

Детски страх от зъболекари

Зъболекарският стол не е страшно нещо и трябва да знаете, че въобще не е необходимо да стоите на него като парализирани или вързани. Предварително можете да си уговорите знаци с вашият зъболекар, които да му дадат сигнал когато имате нужда от почивка, например когато вдигнете ръка, той веднага да спре. Не се притеснявайте и споделете веднага, ако ви заболи. Чувствайте се свободни да поискате упойка, ако се налага.

Добрите стоматолози, които разполагат с опит с пациенти, изпитващи панически страх от зъболекари знаят точно как правилно да подходят и често прилагат т.нар. нежна стоматология. Те говорят с пациента си надълго и нашироко, отговарят на всеки един негов въпрос, предразполагат го и по този начин намаляват страха от неизвестното, карат пациента да се отпусне.

В някои случаи дентофобията обаче се оказва твърде силна за да бъде преодоляна сама. Тогава се прибягва до по-специализирана помощ и употреба на лекарства. Могат да ви бъдат предписани от леки успокоителни до пълна анестезия, но само от лекар след предварително наблюдение на вашият случай.

Страх от зъболекари – неоснователен

Следва да изброим няколко ефективни техники за успешно преодоляване на страха от зъболекари. Ето и кои са те:

  • Пригответе се отрано за часа си при зъболекаря – бързането за някъде само по себе си е крайно стресиращо. За да не се напрягате допълнително ние ви съветваме да отидете по-рано за да можете да се приготвите без да бързате и да разполагате с няколко минути преди влизането в кабинета, от които да се възползвате, да се успокоите и да се подготвите.
  • Опознайте техники за релаксация – множество техники могат ефективно да се приложат за намаляване на страха. Дишайте дълбоко, опитайте се да отпуснете мускулите си и да мислите за нещо по-приятно в случая. Може да ви звучи смешно, но според специалистите тези техники са едни от най-успешните за справяне с предизвикателства и преодоляване на страха.
  • Избягвайте употребата на кофеин и стимулиращи напитки преди посещението – нормално е сърдечният ви пулс да е ускорен, особено когато се боите от нещо. Кофеиновите напитки само усложняват стреса на организма и ще ви накарат да се почувствате още по-напрегнати и притеснени преди посещението при стоматолога. Опитайте се да ги замените с чай от мента, лайка или мащерка.
  • Вземете някого за другар – без значение на каква възраст сте моралната подкрепа винаги носи ползи и утешава. Помолете някой близък, роднина или приятел да ви придружи. Така ще се почувствате далеч по-спокойни, отколкото когато сте сами и тръпнете притеснено в очакване да ви извикат в кабинета.

В заключение

Дентофобията е по-разпространена отколкото предполагате всъщност, но за щастие съществуват ефективни начини за нейното преодоляване. Едно трябва да запомните и то е да не се оставяте страхът да ви ръководи и да бъде по-силен от болката. Направете предварително проучване, ако се налага, запитайте познати и приятели за отзиви от стоматолози и изберете този, на когото ще можете да се доверите спокойно, който ще прояви търпение и разбиране във вашият случай и ще успее да ви предразположи. Само така ще успеете да преодолеете страха си от зъболекари завинаги!

Страх от зъболекари
5 (100%) 2 гласа
Автор: