0894 711 916 Запиши час
< Дентсмайл ООД

Зъбобол

Публикувано на: 27/11/2019

Какви са причините за зъбобола и как да го излекуваме?

Вадене на зъб, Вадене на мъдрец - Дентсмайл Варна
Зъбобол

Зъбоболът обикновено се характеризира с болка във или около зъбите и челюстите, а най-честата причина за него е кариесът. Каква точно е болката също е от значение – тя може да идва и да си отива или да бъде постоянна и неприятна. Яденето и пиенето също може да влоши зъбобола, особено консумацията на горещи или студени напитки.

Обикновено зъбоболът бива слаб, умерен или нетърпим. Болката често атакува внезапно и е най-силна през нощта, когато лежите на една страна. Понякога е нормално да не можете да установите точно откъде идва – от горните или от долните ви зъби. Ако е засегнат най-вътрешен долен зъб, можете да решите че болката идва от ухото. Зъбоболът в горните зъби може да се чувства така, сякаш идва от синусите, разположени върху скулите и челото.

Често при зъбобол областта около зъба също е засегната, чувствителна е на допир и става изключително нежна и дразнима.

Основни причини за зъбобол

Зъбоболът възниква в случаите, когато най-вътрешният слой на зъба (наречен зъбна пулпа) се възпали. Зъбната пулпа се състои от множество кръвоносни съдове и изключително чувствителни нерви.

Това може да е в резултат на:

 • Кариес – той води до образуването на кухини в зъбният емайл, които го разрушават;
 • Напукан зъб – в някои случаи пукнатината е толкова малка, че не може да се забележи с просто око;
 • Разхлабени или паднали пломби;
 • Отдръпване на венците – отдръпвайки се, те разкриват чувствителните части на зъбният корен;
 • Абсцес – събиране на гной в края на зъба, често поради наличието на бактериална инфекция;

Редица други състояния също могат да предизвикат дискомфорт наподобяващ зъбобол, въпреки че в тези случаи зъбната пулпа не е засегната. Те са:

 • Пародонтален абсцес – бактериална инфекция причиняваща събирането на гной във венците;
 • Язви около венците;
 • Възпалени и/или подути венци около тепърва поникващ зъб – например в случаите, когато мъдреците започнат да си пробиват път;
 • Синузит – в някои случаи може да причини болка в горната челюст;
 • Нараняване на темпоромандибуларната става – ставата, която прикрепя челюстта към черепа;

Пародонтозата също може да породи появата на „тъпа“ болка. Тя представлява бактериална инфекция, която засяга меките и твърди структури, които придържат зъбите.

Известно е, че бебетата също изпитват дискомфорт при поникването на зъбките. Този период е известен на голяма част от родителите и често не е повод за притеснения.

Кога непременно трябва да посетите зъболекар?

Ако страдате от зъбобол в продължение на 2 или 3 дни е добре да се консултирате със зъболекар. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре за вас.

В случай, че зъбоболът не започне да се лекува, пулпата на вашия зъб ще се зарази. Това може да доведе до зъбен абсцес, който се характеризира със силна пулсираща болка. Правилото е, че колкото по-дълго отлагате, толкова по-продължително ще бъде лечението.

За да намалите силата на болката докато чакате вашият час за преглед да дойде можете да приемете болкоуспокояващи, които ще намалят дискомфорта. Такива са аспирин, парацетамол и ибупрофен.

Не давайте аспирин на деца под 16 години!

Как се лекува зъбобол?

Лечението зависи от причината за болката. Вашият зъболекар ще започне с обстоен преглед на устната кухина и може да ви изпрати на рентген за да идентифицира по-добре проблема.

В случай, че зъбоболът се причинява от кариес, то следва да се премахне засегнатата част от зъба и да се замести с пълнеж.

Ако причината за болката е разхлабена или изпаднала пломба, тя следва да бъде отстранена напълно и заместена със здрава такава.

Ако зъбната пулпа е заразена, следва да се проведе кореново лечение. То се състои в отстраняване на заразената пулпа и поставяне на специален пълнеж, който запечатва зъба и предотвратява неговото повторно заразяване.

Понякога заразеният зъб е твърде засегнат и единственото решение в тези случаи е да бъде отстранен за да може да се облекчи непрестанната болка и дискомфорт. Тези мерки се налагат и в случаите, когато зъбът пречи или се е вклинил между друг зъб и челюстта.

Преустановете появата на зъбобол

Най-добрият начин да избегнете появата на зъбобол и други неприятни проблеми със зъбите е като спазвате отлична хигиена и добри хранителни навици.

Ето и няколко съвета как да поддържате зъбите и венците си здрави:

 • Ограничете приема на сладки храни и напитки – можете да ги консумирате само от време на време и само по време на хранене;
 • Мийте зъбите си най-малко 2 пъти на ден с помощта на четка и паста за зъби. Не забравяйте нежно да измиете венците и езика си;
 • Използвайте зъбен конец за да почистете труднодостъпните места между вашите зъби;
 • Ако е необходими използвайте и вода за уста;
 • Избягвайте тютюнопушенето – то може да доведе до редица сериозни зъбни проблеми и да влоши вече съществуващите;
 • Посещавайте редовно вашият зъболекар на всеки 6 месеца или поне веднъж годишно. Безплатно е, защото се поема от здравната каса;

Препоръчително е да си изберете ваш личен зъболекар и редовно да го посещавате. Така той по-добре ще се запознае с вашите нужди и най-правилно ще ви каже кога трябва да направите следващият си преглед въз основа на цялостното ви орално здраве.

Децата също трябва да посещават зъболекарският кабинет на всеки шест месеца. Така наличието на кариес ще се забележи от рано и ще се лекува по-лесно.

Нашият съвет

Зъбоболът е изключително неприятно преживяване за всеки човек. Колкото по-рано му обърнете внимание и си запишете час при зъболекар, толкова по-бързо болката ще спре и ще можете отново да се върнете към ежедневните си занимания.

С цел да предотвратите последваща поява на зъбобол е добре да спазвате добра устна хигиена, да избягвате сладките храни и напитки, както и тютюнопушенето. Посещавайте вашият зъболекар веднъж годишно за контролен преглед дори и да не страдате от оплаквания.

Зъбобол
5 (100%) 1 глас
Автор:
0894 711 916
Зъбобол

Искаш ли да ти звъннем?

Ще ти звъннем и ще отговорим на въросите ти безплатно, още днес. Или се обади на и попитай на   0894 711 916

 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.