0894 711 916 Запиши час
< Дентсмайл ООД

Лекарство за зъбобол

Публикувано на: 24/11/2019

Детски зъболекар
Лекарство за зъбобол

Неприятна, пулсираща, дразнеща, разкъсваща болка в областта на устата, която смущава всичко с което се занимавате. Дори влияе зле и на съня ви. Да, това е добре познатият ни, за съжаление зъбобол. Той е толкова неприятен, че ни се иска да можем да го спрем на мига. За да се отървете веднъж за винаги от зъбобола, трябва да се консултирате с вашият зъболекар. Той ще ви предпише правилното лечение, което да се справи с причинителите на болката.
Обикновено за различни заболявания в устната кухина се използват няколко вида лекарствени средства. В тази статия ще обсъдим всички техни фармакологични свойства, използвани за лечение на зъбобол, тревожност и инфекции, както и не само. Важно е да съобщите на зъболекаря всички признаци и симптоми, които ви притесняват за да може той да проведе правилно лечение с точния подбор от лекарства.
Лекарства за облекчаване на болката
Най-честото стоматологично усложняване е болката, в нейните различни нива. Точно по тази причина нейното облекчаване е цел номер 1 за всички зъболекари и пациенти. Аналгетици
Ненаркотичните аналгетици са най-разпространените лекарства за облекчаване на зъбобол или различни по нива болки след стоматологична интервенция, като температура. Те са:

  • неопиодни противовъзпалителни, като аналгин, хексалгин, парацетамол и аспирин;
  • нестероидни противовъзпалителни, като ибупрофен във всички негови форми на пазара, включително нурофен, нимезулид, индометацин и други;
  • кортикостероиди, известни още и като противовъзпалителни лекарства, които се използват за облекчаване на дискомфорта и зачервяването на устата; Всички изброени по-горе лекарства притежават аналгетичен, антипиретичен и противовъзпалителен ефект, изразен в различна степен. Те се справят успешно със слаба до умерена болка, включително и при зъбобол. Неопиодните противовъзпалителни, като аналгина и парацетамола са основните болкоуспокояващи, които неутрализират зъбобола. Противовъзпалителните нестероидни лекарства, като нурофен и нимезулид действат директно върху възпалението и по този начин неутрализират по-дълготрайно източника на зъбобола, а не само нейният симптом.
    В крайни случай се изписват опиоидни аналгетици, използвани само при много тежки състояния на болка. Такива са кодеин, викодин и оксиконтин. Кодеиновите състави обикновено включват ацетаминофен за повишаване на ефикасността, като Викопрофен и Тиленол; Важно!​ Известно е, че ибупрофен понякога предизвиква нежелани реакции, като сухота в устата. Това може да увеличи зъбната плака и да усложни зъбния кариес. Употребата на аналгетици за кратък период от време не крие съществени рискове. Честата им употреба от друга страна крие сериозни рискове за организма, най-вече върху стомашно-чревният тракт и сърдечно-съдовата система. Анестетици

Така наречените местни анестетици не са толкова известни, но също са ефикасни за облекчаване на зъбобол. Те се предлагат под формата на мехлеми, спрейове или течности и се използват за предотвратяване на болката на повърхността на лигавицата в устата. Местни анестетици могат също да се използват за намаляване на болката от повърхностни рани в устата или за обезболяване на област преди инжектиране на местна упойка.

Често използвани местни анестетици са на основата на бензокаин или ледокаин. Местните анестетици облекчават болката временно като намаляват импулсите за чувствителност в нервите. Точно за това те се използват под формата на инжекции при процедури, включващи пробиване и рязане на тъканите. Действието на локалните анестетици отшумява бързо.

Важно!​ Местните анестетици се използват само за временно облекчаване на болката. Тяхната продължителна употреба и противопоказна.
Употребата на анестетици почти винаги е свързана с появата на нежелани реакции, като сънливост, несъзнателни мускулни спазми, объркване, изтръпване, нарушено зрение, скованост и други. За това те се използват най-вече под лекарско наблюдение. Лекарства за лечение на зъбна инфекция

Денталните инфекции обикновено се развиват при усложнение и неправилна грижа след стоматологична интервенция, като пародонтални инфекции, абсцеси, инфекции около мъдреците и други усложнения. Обикновено зъбните инфекции се лекуват със: Антибиотици

Най-често използваните антибиотици са пеницилин и амоксицилин. Те са широкоспектърни и се използват за лечението на множество бактерии, причиняващи инфекции след дентална процедура. Повече за тях можете да прочетете в статията Какъв антибиотик против зъбобол можем да използваме? Там ще откриете и тяхната алтернатива, ако сте алергични към пеницилин или амоксицилин.
При наличието на сериозни инфекции, причинени от чувствителни анаеробни бактерии, образуващи абсцеси се използва Клиндамицин. Той е изключително ефективен антибиотик в случаите, когато бактериите не се повлияват от лечение с пеницилин или еритромицин.
Други антибиотици при дентална инфекция са тетрациклините, като Доксициклин. Те се използват главно за лечение на пародонтоза.
Употребата на антибиотици е важна за предотвратяване разпространението на инфекцията в кръвта или по меките тъкани към мозъка. Това е особено важно при пациенти с проблеми на сърдечните клапи или поставени изкуствени такива. Бактериите, предизвикващи инфекцията са склонни да тръгнат и да се утаят върху клапите, причинявайки сериозни инфекции. В тези случаи антибиотиците се приемат орално, интрамускулно или интравенозно. Обикновено лечението започва непосредствено преди стоматологичните процедури и се ограничават само до няколко дози, докато трае интервенцията ( в рамките на 1 ден).
Важно!​ Употребата на антибиотици може да доведе до разрушаване на естествената чревна флора. Това причинява дискомфорт и нежелани реакции като подуване, гадене, повръщане или диария. За да се предотврати е необходимо да включите и пробиотици веднага със започването на антибиотичното лечение.
Точният антибиотик за Вас, както правилната дозировка и продължителността на лечение трябва да бъдат предписани от зъболекар.

Противогъбични лекарства
В някои случаи инфекциите в устната кухина се предизвикват от кандидоза. Тя се лекува с противогъбични лекарства, като нистатин. Антибиотикът атакува бактерията, причиняваща кандидоза, прилага се също при млечица и стоматоза. Нистатин антибиотик се предлага под таблетна форма. Той трябва да се приема, разделен на половин доза на всяка една страна на устата. Таблетките се задържат възможно по-дълго преди да се погълнат.
Други дентални лекарства, които могат да ви бъдат от полза
За да избегнете наличието на неприятен зъбобол е необходимо да полагате съответните грижи за устната хигиена и здравето на зъбите. Не пропускайте контролен преглед при зъболекаря и не чакайте проблема да стане сериозен или да се умножи за да го посетите. Всички зъбни проблеми се лекуват лесно, докато са все още в зародиш. Така ще си спестите болките и неприятните последствия.
Ето няколко медикамента, които биха ви помогнали да поддържате здрави зъби и да се справите в случай на зъбобол:
Флуориди
Флуоридът е основна съставка към повечето пасти за зъби. Той предотвратява появата на кариеси по зъбите. Може да си го снабдите и с рецепта от всяка една аптека.
Антисептици
Антисептиците можете да намерите под формата на вода за уста. Те се борят успешно с микробите, причиняващи лош дъх, почистват плаката и притежават силно антисептично действие. Антисептиците се препоръчват при наличието на плака, гингивид, както и за превенция на инфекции след стоматологични процедури. Бензодиазепини
Понякога тревожността е в повече. Зъбоболът, пречещ да пълноценната почивка, в комбинация със страх от зъболекари може да доведе до силна тревожност в много пациенти. За това на пазара се продават бензодиазепини, като Диазепам, които успяват да облекчат тревожността за кратко време, докато траят стоматологичните интервенции.
Заместители на слюнка
Често след стоматологични процедури пациентите се оплакват от сухота в устата. Употребата на някои обезболяващи лекарства, като ибупрофен например също я причиняват като страничен ефект. За да се облекчи проблема в аптеките можете да намерите продукти като Ксеростом, Биокстра и други, които са естествени овлажнители и действат като заместители на слюнка.

Лекарство за зъбобол
5 (100%) 4 гласа
Автор:
0894 711 916
Лекарство за зъбобол

Искаш ли да ти звъннем?

Ще ти звъннем и ще отговорим на въросите ти безплатно, още днес. Или се обади на и попитай на   0894 711 916

  • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.